Förra året så kändes det som att det blev ett rejält uppsving för gäddspinnare. Fler butiker som började sälja och fler som började använda dom. Folk började även i en större utsträckning att göra egna spinnare och det finns en hel del guider på nätet om hur man går till väga.

Jag föredrar tandemspinnare med två enkelkrokar. Den främsta anledningen är att de går att fiska genom mycket vegetation utan att det fastnar massor med skit. Personliga favoriter är M/G muskie tandem och Bionic Bucktail.

Nu när isen ligger och islossningen känns väldigt långt borta så tänkte jag passa på att skapa egna tandemspinnare. Om man kollar efter delar så märker man snabbt att det finns väldigt mycket prylar till spinnarbyggen i det stora landet i väst och inte lika mycket prylar i Sverige. Jag köpte de flesta av mina delar från Lundgrens men det finns säkert andra bra butiker i detta avlånga land som man kan köpa delar från.

Till en spinnare så använde jag följande:

- Spinnarkropp på ståltråd 45g
- Två ögon 8mm
- En extra enkelkrok storlek 7/0
- Två skedar
- Bygel till den främre skeden
- En fjäderring + lekande till den bakre skeden
- Två Metallkulor som distanser 6mm
- Två silikonkjolar
- Gummislang för den nedre kroken
- Buntband till kjolarna
- Lim för att fästa ögonen


De olika delar som användes, ögonen är påklistrade på kroppen redan.

För enkelhetens skull så valde jag en färdig kropp med tråd och krok att ha som bas. Då denna saknade ögon så limmade jag på det. Sedan träddes kulor och bygel med den främre skeden på den ände som inte kroppen sitter på. Därefter bockades änden till med en tång och här fästes lekande samt fjäderring med den bakre skeden. Nästa steg var att sätta på kjolarna på krokarna. För att hålla dom på plats så använde jag tunna buntband. Är man petig så kan man såklart binda och lacka detta istället. Sista steget var att trä på en bit gummislang på den nedre kroken, genom denna slangbit och öglan på kroken fäster man den övre kroken. Detta för att den ska sitta bättre och vara mindre rörlig. Det totala priset för just detta bete med dessa delar hamnade på strax under hundralappen. Kommer först att kunna testa betet när isen släpper. Jag är dock skapligt nöjd med denna som nummer ett. Funkar det inte så är det ganska lätt att modifiera.


En svart coloradosked och en willowsked i silver


En bit gummislang trädd över ned nedre kroken för att denna ska sitta bättre


Det färdiga betet

Jag har en del funderingar inför nästa betesbygge. Istället för den nedre kjolen så funderar jag på att sätta på en jiggkropp på den kroken. Skulle även vilja testa bucktail istället för silikonkjol men det känns lite krångligare att binda, om man som jag aldrig har bundit flugor. De olika spinnarskedar som finns har olika egenskaper och där kan man nog laborera en del för att få beten att gå som man vill. Vill man läsa på mer om skedar och dess egenskaper så finns denna sida.

Rent ekonomiskt så har man kanske inte så mycket att hämta i just detta bygge. Men som vinterpyssel och för att sysselsätta sig själv så är det en ganska trevlig syssla. Det är kul att bygga något efter vad man själv vill ha och jag hoppas att känslan när man krokar första gäddan känns extra fin.