I Stockholm pågår nu tre mässor samtidigt på Stockholmsmässan i Älvsjö, det är de två mindre mässorna, Flugfiskemässan, Vildmarksmässan och så är det den större Allt för sjön. Den senaste av dessa handlar främst om båtar och det är just det vi ska titta närmare på nu.

Många av båtarna på mässan är sådana man bara kan drömma om att ha råd med och mässan är förmodligen den enda chansen man har att spana in dessa båtar men det finns även mindre båtar och kajaker.

Vi börjar smått och går vidare med större och dyrare. De två första båtar var väl de jag tyckte var mest intressanta.

Den första båten är egentligen igen båt utan en kajak. Freedom Hawk är en kajak från ett företag i USA med samma namn. Det som är speciellt med denna kajak är att den har två spakar som delar aktern och fäller ut två stabilatorer som gör att det går att fiska stående från denna kajak om man ska tro tillverkarna. Man kan även montera på en elmotor i aktern med ett motofästetillbehör. Kul idé, speciellt om man fiskar i mindre vatten. Med denna så hade det förmodligen varit ännu enklare för Falklind att landa svärdfisken.
Freedom Hawk Kayaks

Linder är en väldigt populär båt i aluminium för sportfiskare. De ställer ut ett flertal båtar och kajaker, den modell jag tittade mest på var den nya Sportsman 445 Catch. En renodlad sportfiskebåt med kastdäck både fram och bak, flyttbara stolar mm. Inte helt olikt Quintrex koncept som slog igenom ordentligt på den svenska marknaden relativt nyligen.
Linder Sportsman 445 Catch


Scandica 485 Salmon är utvald av "Fiske för allas" projekt "Pimp my boat". Den har även samma måsvingeform på skrovet som den populära Ockelbo B16 och är väldigt ren inuti. Helt klart en intressant båt, även om den är i plast.
Scandica 485 Salmon


Arc 580 ser ut att vara en robust och rejäl båt som klarar lite hårdare tag
Arc 580 från Arc marin


Silver Eagle CC och DC, en båt i två utförande som förmodligen inte behöver någon närmare presentation. Jag vet åtminstone fyra fiskeguider som har en Silver Eagle. Jag har åkt långt, snabbt och bekvämt i dessa båtar.
Silver


Anytec 860SPD, nu har vi gått upp ett par prisklasser. Denna båt var utrustad med dubbla Yamaha 300hk och har då en maxfart på strax under 60 knop.
Anytec 860SPDImpera 30, en öppen handbyggd båt på knappt nio meter med dubbla evinrude e-tech 300 hk, en rejäl v-botten och en maxhastighet på 60+ knop. Man skulle nog trivas rätt bra i denna båt.
Impera


Ruptech 32, utvecklad av Rupert Marine som har tillverkat tåliga RIB-båtar till bland annat militären, polisen och sjöfartsverket. Denna båt är inte direkt något att fiska ifrån men den ser ut som ett rymdskepp. Behöver man säga så mycket mer?
Ruptech


Den sista båten låter jag tala för sig själv