För några helger sedan var det dags för höstens satsning på större gädda. Den första satsningen gick till Rügen i januari, sen var det en resa i våras och så nu höstens. Satsning och satsning egentligen, det är egentligen en resa till ett bättre vatten som håller större fisk och lägga ett par dagar där. Chansen är betydligt bättre att ta en större fisk än i mitt hemmavatten, åtminstone på pappret.

Ingen av årets tidigare resor gick vägen alls, noll kontakter för mig på tre dagars fiske i vintras vid Rügen, en mindre fisk på två dagars fiske under vårens satsning och nu var man tillbaka på samma vatten som i våras, revanschsugen.

Under sommarmånaderna har jag för första året helt lagt gäddprylarna på hyllan och bara fiskat abborre vilket har varit riktigt kul men nu med höst och gäddväder så började det rycka i gäddtarmen igen. Värmde upp lite hemmavid att fiska med gäddgrejerna på hemmavattnet, resultatlöst och kändes enormt märkligt att fiska med gäddprylarna efter drygt tre månaders fiske med lätt utrustning. Men jag var laddad och beredd när vi satte oss i bilen.

Jag hade vänner på en annan del av samma vatten som fiskade dagarna innan oss och det gick bra för dom och det kändes lovande. Tyvärr så blev det ungefär som vanligt för mig när jag är iväg och fiskar. Jag var lottlös till slutet av dag ett då jag tog två snabba småfiskar. Dag två såg ungefär likadan ut för mig, Olle fiskade helt klart bäst, tog flest fisk och avslutade dag två med resans största gädda på 107 cm och 7,8 kg vid det sista stoppet, en bra fisk som hade varit min bästa på flera år. Jag tog två fiskar även andra dagen, ingen storlek på dom. Totalt fick vi sju fiskar första dagen och elva andra dagen. Kul resa men kanske inte resultatet jag hoppades på för min del och revanschen uteblev kändes det som.

En av mina fiskar, även en liten gädda livar upp.

Ibland så prickar man inte rätt, eller som jag, så gott som aldrig. Med denna resa så sätter jag troligtvis punkt för mina möjligheter till bättre fisk i år. Det är inte över än men med inga fler inplanerade resor och ett hemmavatten i Stockholms skärgård som känns helt hopplöst så är förhoppningarna låga. Självklart kommer jag försöka bättre på årets resultat men detta års gäddfiske kan gå till historien som det sämsta på länge både när det gäller antal och storlek. Men jag återkommer om det senare.

Men det är bara att bryta ihop och komma igen. Jag ska inte ljuga och säga att det inte svider men det går ju inte heller att förvänta sig så mycket när man fiskar så lite som jag gör på vatten där det finns en större chans till bättre fisk. Man drömmer ju alltid om att pricka rätt, men det var länge sedan nu. Allt medans hemmavattnet blir allt tommare på gädda.

Olle jobbar för övrigt som fiskeguide för gädda, abborre och gös. Mälaren, Norrtälje, Stockholms skärgård och Kalmarsund. Kontakta honom om du vill boka en guidning.