Fisket för min del på hemmaplan har blivit sämre och sämre och detta år känns det helt hopplöst efter en isfri vinter med sälar som har frossat fritt. Ser fler sälätna gäddor och sälar när jag är ute än levande fisk.

I och med det så fiskar jag allt mindre hemma och försöker göra lite större satsningar eller åtminstone våldgästa andras vatten.

Årets första satsning var den årliga resan till Rügen i januari, den gick inte toppenbra då jag inte hade en kontakt på hela resan. Generellt var fisket väldigt segt för alla båtar under den tiden vi var nere, dålig timing även om det känns som om fisket förändrats mycket där nere, till det sämre.

Årets andra satsning var inte riktigt en satsning utan mer ett besök i en liten sjö när jag fick äran att fiska med Rickard och Jimmy. Det var kul, kom upp en hel del smågäddor. Inga förväntningar direkt om att dra en större fisk men kul klassiskt gäddfiske.

Årets tredje satsning var nu. Fick möjligheten att hänga med Olle Berggren och Sami Virtanen till storgäddvatten och förväntningarna var höga. Olle jobbar som fiskeguide och senast jag fiskade gädda med honom var nästan 10 år sedan på en storguidning med Fiske för alla. Då gick det bra för mig, en av mina mest minnesvärda fiskedagar. Ungefär lika länge sedan som jag åkte i Olles nuvarande båt, men som då ägdes av en annan profil. Det är inget snack om att Olle har koll på vad han pysslar med, vilket man b la kan se på hans instagram.

Nu skulle det i alla fall bli två dagars fiske och målet för min del var att få en något bättre fisk, över metern eller fem kilo hade räckt fint. Men det var också väldigt skönt att få en paus från corona-vardagen och komma iväg på lite fiske.

Bensin och kaffe, ja tack

Uppgång tidigt på lördagen för avresa, väl på plats sken solen och det var lite vind. Kändes hett. Fisket började bra och Sami krokar den första gäddan rätt omgående, sedan två till innan vi andra ens har haft kontakt. Den största av de tre han tog var nog 90+ och det kändes bra. Efter det tog Olle och jag också fisk, alla var igång. Jag tog min på eget gummi och de andra tog på McRubbers tror jag. Alla fiskar tog rejält, inget snack om den saken.

På böljan den blå
En av Samis fiskar som tog en McRubber rejält
Sami ger tummen upp för gäddfiske

Sen dog vinden och med det fisket. Vi krigade på och testade lite olika platser och taktiker. Mitt i denna tröga period så hade jag en något bättre fisk som steg upp bakifrån precis vid båtkanten i det klara vattnet och tog min guldiga McTail+big tail i munnen för att sedan släppa den direkt. Uppskattade den till en meterfisk, inget monster men en för mig bättre fisk helt klart.

Gourmetlunch

Senare mot kvällen kliver det på några till fiskar men det kommer inte riktigt igång.

Plattvatten, lite mer moln här framåt kvällen

Dag två ska bli blåsig och regning. Det blir blåsigt men det funkar ändå att fiska bra. Det känns stekhett. Men av någon anledning hugger inte fisken.

Olle spanar

Det är återigen Sami som tar första fisken på en McRubber, samma som levererade bäst under gårdagen. Han hinner ta tre gäddor innan Olle tar sin första. Jag går lottlös denna dag och trots att det känns bra och vi testar flera olika platser så lossnar det inte riktigt för oss.

Kasta, veva, kasta, veva

Det blir en blöt dag och jag kan något besviket konstatera att återigen så har jag inte prickat rätt eller fiskat tillräckligt bra, beroende på hur man ser på det. Sami fiskade helt klart bäst men det var ingen av de större fiskar vi hoppades på som klev på.

Uppehåll i regnet och bra torkväder för kläderna

Jag satt och surade i bilen på hemresan. Blir lite knäckande när man kanske gör tre satsningar på större fisk i bättre vatten under ett år och att efter två av dom endast ha tagit en (1) mindre fisk. Men det är alltid bättre att fiska än att inte fiska och det var en skön paus från vardagen med skratt, sol och båtåkande i vilket fall. Lyckades även bättre än nere i tyskland om man ska se det positivt.

Nu närmast blir det fiske i sälvatten och sen till hösten blir förhoppningsvis en eller två satsningar efter större fisk igen.

Vill man åka på guidning med Olle så jobbar han som fiskeguide för gädda, abborre och gös. Mälaren, Norrtälje, Stockholms skärgård, Kalmarsund. Kontakta honom om du vill boka en guidning. Antingen via hans egna sida olleberggren.se eller via Facebook. Jag är ett hopplöst fall, de allra flesta lyckas betydligt bättre med honom, så länge jag inte är med i båten.

Så här bra gick det för Sami för några veckor sedan i Olles båt när inte jag var med.