Fiskeåret 2012 var ett händelserikt år för min del. Jag testade på nya fiskesätt och reste runt en hel del. Jag bättrade även på mitt personbästa för gädda det som jag sätter mest prestige i. Det gjorde jag inte bara en gång utan två gånger.

Fiskeåret började redan i januari med ismete vilket var nytt för mig. Jag fick äran att dela isen med bland andra Adam Orre som lärde mig grunderna och Anders Bergman från Fiskesnack. Speciellt framgångsrik var jag inte, trots coaching från Andreas Dybedahl mfl. Det blev några pass och det kom upp några smågäddor. Det roligaste var att jag fick vara med när Adam tog en öring på 4,4 kg.


Ismete


Min första ismetade gädda, ett monster


Adam med en öring på 4,4kg

Läs mer om ismetet

Tillsammans med min sambo besökte jag Kap Verde för lite sol och bad under vintern. Där fick jag möjligheten att testa på djuphavsfiske, en present från min käresta. Det hela var rätt turistigt och det kom bara upp två fiskar i vår båt, två Wahoo men det var intressant att se hur det fungerade. Lite mer fart än vad man var van vid.


Rejäl rulle


Wahoo

Läs mer om fisket vid Kap Verde

Innan isen släppt hemma så var jag ned till skåne där jag gjorde ett tappert men kort försök på att fånga en ädelfisk i en av skånes åar. Det resulterade i en stöt och inget mer. Men det var skönt att få kasta igen efter vinterns istäcke.

På våren fick jag möjligheten att besöka Abu garcia i Svängsta, samt det fina Eriksberg där klassikern Gäddfeber spelades in. Där fick jag för första gången dela båt med Claes "Svartzonker" Claesson och Jan Ohlsson. Besöket på Eriksberg var nog det lyxigaste för året med den goda maten, de fina rummen och det klassiska fiskevattnet.


En 6+ från Eriksberg


8+ på Svartzonkers McMy

Läs mer om fisket vid Eriksberg tillsammans med Svartzonker

Förra året gjorde jag min första riktiga satsning på gös och jag fick upp några stycken efter idogt arbete. Det här året blev det rätt lugnt på gösfronten men jag fick den fina möjligheten att följa med gösproffset Jan O ut en kväll efter jobbet i hans båt och vatten. Efter tio minuters fiske hade jag redan förbättrat mitt personbästa och fler gösar kom upp. Det var en lärorik upplevelse att fiska med någon som verkligen hade koll på fisket och vattnet samt att få se hur pelagiskt fiske fungerar.


Nytt pers på gös, 4kg

Havsfiske på Vaerøy tillsammans med nya fiskekamrater. Vädret var inte det bästa men det var en mäktig upplevelse att få fiska där. Något annorlunda mot fisket inomskärs i Stockholms skärgård. Trots att vädergudarna var hårda mot oss så hann jag i alla fall med att fånga hälleflundra, torsk och lubb. Vi fick även äran att åka tillsammans med en flock späckhuggare en distans.


Vaerøy


En norsk torsk


Späckhuggare bredvid båten

Läs mer om resan till Vaerøy

I början av höstfisket förbättrade jag mitt gädd-pb vid mitt hemmavatten men på en ny plats som jag tyckte kändes het och som jag la lite tid på. Det var en fantastisk upplevelse då jag hittade den själv och att jag fick ta den på hemmaplan. Få större gäddor som kommer upp ute i min skärgård nuförtiden. Även om den inte knuffade mig över 10+ gränsen med sina 9,84kg så var detta en av mina bästa fiskeupplevelser 2012.


Årets näst största gädda och den mest minnesvärda, 9,84kg


Det här med fotografering och att vara själv i båten är inte alltid lätt

Abborrfisket blev det inte så mycket med, men det blev några pass. Det kanske roligaste var att få lära ut grunderna för abborrjiggning till Mattias med son och att min käresta fick ta sina första spinnfiskade abborrar. Personligen så hann jag i alla fall med att ta en abborre över kilot.

abborre
Årets enda abborre över kilot


Abborrjiggning med Mattias


Abborre på en MG-spinnare

Det blev en storartad avslutning på säsongen 2012 med en resa till Rügen. Där fyra dagars hårt gäddfiske med Thomas och Rickard i min båt samt 20 andra gäddbitna resulterade i en fantastisk resa med många fina fiskar som kom upp. För min egen del så fick jag en fisk som gjorde att jag kom över den magiska tiokilosgränsen för gädda. Nya fiskevänner och 10,2 kg och 118cm var en riktigt fin avslutning.


Öppet vatten


Rügengädda, årets största för mig och nytt personbästa

Mer om Rügenresan

När det gäller beten för i år så tog båda mina toppfiskar på beten från Svartzonker, den största på en Beshad och den näst största på en tail. Annars så har jag fiskat mycket med tailbeten, gummibeten och mindre lättare beten. Shadjiggar har jag också kört rätt mycket med, från 6 tum och uppåt och de har levererat. Jag har knappt fiskat något alls med rena jerkbeten detta år.

Det kanske roligaste med detta fiskeåret var alla nya människor jag träffat genom fisket och fått äran att fiska med. Tack till alla er som jag träffat och lärt känna genom fisket. Nästa år kommer jag nog att försöka fokusera mer på gäddfisket och förhoppningningsvis få fiska med både nya och gamla fiskekamrater. Det vore ju kul att ta en 10+ på hemmaplan så det får bli mitt mål för nästa år.


Mattias


Adam


Arvid


Rickard och Thomas


Stiliga Claes


Andreas och Patrik, behagligt väder i Norge


Arvid och Tobbe på ett regnigt pass